First Annual Tirana New Years Lighting Awards- Viti i Pare 2010: Cmimet per Ndricimet per Vitin e Ri – Qeveria

 

 

 

 

For the 2011 Tirana New Years Lighting awards, click here.

 

 

* kerkojme ndjese per (ë) e ndonje gabim ne Shqip

—–Shqip (scroll down for EN)—–

Viti i Pare 2010: Cmimet per Ndricimet per Vitin e Ri – Qeveria

Miresevini ne vitin e pare per Cmimet per Ndricimet per Vitin e Ri ne Tirane. Pjesa e pare e ketij konkursi nxjerr ne pah me te mirat e me te keqijat e ndertesave shteterore ne Tirane, ne gjithe lavdishmerine e tyre, ose si ne rastin e shumices, turpin e tyre.

Ky vit ka qene vecanerisht shume terheqes, dhe nje cmim eshte emeruar ne ndert nje nga fituesit e cmimit. Cmimi per dekorimin me drita me te keq atehere do te njihet si Cmimi Qurre. Duke perfshire Cmimin Qurre, ne total 6 cmime jane dhene nga nje panel qe nuk perbehet nga Prof. Dr., as Nder te Kombit, thjesht nga banore lokale. Normalisht, nuk eshte nje detyre e thjeshte per percaktuar me te mirin dhe me te keqin, megjithate, ne jemi per sfide dhe kemi permbledhur listen e meposhtme bazuar ne dizenjimin, teknikalitetet, ngjyrat dhe sasia.

Ketu jane cmimet per 2010!

1- ¨Qurre¨

2- ¨Me e Rrezikshmja¨

3- ¨Zhgarravine¨

4- ¨Me e Tepruara¨

5- ¨Me Korporate¨

6- ¨Me e Mira ne Teresine¨

  1. Cmimi me i Keq ¨Qurre¨ – Ministria e Brendshme

Duke dale nga hundet dhe ngrire ne mustaqet e katunarit qe pret dru ne dimer. Ne moden bashkekohore, Ministria e Brendshme ben nje deklarate guximtare…dhe fiton nje cmim te ri guximtar. Qurre eshte nje fjale ne Shqip dhe per prezantimin korrekt te qurreve kjo ministri ka fituar nderin e vecante per te qene fituesi i pare i Cmimit Qurrre. Urime dhe pune te mbare…mezi presim per prezantimin per vitin tjeter!

2. Me e Rrezikshmja–Ministria e Energjise

Lerjani Ministrise se Energjise per te fituar cmimin per ¨Me e Rrezikshmja¨ ne ndricim. Duke shfaqur kabull live pergjate bulevardit perballe ministrise dhe pergjate ktheses tek Sheshi Skenderbeg, kjo duart poshte per fituesin e ndricimit me te rrezikshem. Kaq shume ndikues ka qene ky projekt, qe Bashkia duket sikur ka punesuar te njejtet elektriciste. Nga ana me e ¨ndritur¨, kjo teknike e vendosjes se kabollave eshte e njejta me ministrite e tjera!! Si fituesi i cmimit “Me e Rrezikshmja” per ndricimin, kjo ministry na kujton se siguria nuk eshte nje shqetesim real kur behet fjale per ndricim madheshtor! Plus, ato i mbajne dritat ndezur edhe gjate dites, ne rast se nuk i keni pare gjate nates! Dhe mos u shqetesoni per kostot, jane te mbuluara nga buxheti i tyre!

3. Cmimi Zhgarravine– Ministria e Integrimit

Zhgarravine qendron edhe per ¨rremuje¨. Per nje ministri qellimi i se ciles eshte per tu integruar me Europen, ato me siguri kane rruge te gjate bazuar ne prezantimin e tyre per konkursin e ketij viti. Duket sikur nje mal me drita mbeturina sapo ka shperthyer!

4. Me Novatore – Nuk ka

 5. Me e Ekzagjeruara–Ministria e Mjedisit

Hmmmm…kur krahasohet me ministrite e tjera, nuk ka dyshim qe eshte prezantimi me i ekzagjeruar, meter per meter. Duke marre te mireqene se keto jane drita LED qe jane ekonomike, megjithate studimet kane raportuar se dritat perbejne 25% te ndotjes se ambientit me monoksid karboni nder bote…Kush eshte mesazhi ketu! Nga Ministria e Mjedisit, ne prisnim me shume novacione, si per shembull ndricim diellor…ose moderim…

6. Me Korporate – Bashkia Tiranes dhe Plus Communications

Per ndricim roze te qytetit, fitues i ketij viti eshte Bashkia e Tiranes dhe Plus Communications. Me te vertete eshte e mahnitshme qe nje kompani qe sapo eshte hapur ne fund te Nentorit, 2010 te kete menaxhuar nga fillimi i Dhjetorit per te marre komplet bulevardin ne Tirane dhe Sheshin Nene Tereza per hapesire reklama, nen hijen e ndricimeve te festive. Me mahnitese, eshte se projekti eshte partnerizuar me Bashkine e Tiranes. Ndoshta me mahnitese eshte se kompania eshte inaguruar nga Kryeministri Berisha. Ky projekt me te vertete meriton titullin ¨Me Korporate¨. Tani, nese duam drita jeshile vitin tjeter, cila kompani do beje marreveshje?

5 Vendet e fundit

  – Ministria e Brendshme “Cmimi Qurre”

2 – Presidenca

Disa nga ju mund te mbajne mend dhimbjen e kokes, nje vit me pare, gjate ecjes perkrah Presidences- drita qe ndriconin 1 million here ne sekonde. Fituesi jo zyrtar i Cmimit Zhgarravine per vitin qe kaloi, kete vit e uli intensitetin e dekorimeve, dhe eshte ne vend te dyte per dekorimet me te keqija per kete vit. Shume afer, e prap shume larg…Me shume fat vitin tjeter!

3 – Akademia e Arteve

A ka ndonje artist ne kete akademi? Kjo hyrje me siguri tregon se nuk ka!

4–Ministria e Mbrojtjes

Vendi i katert i shkon Ministrise se Mbrojtes, prezantimi i se ciles duket si litare alpinizmi qe perdoren nga trupat ne trajnim per misionin e ardhshem te NATO-s. Kjo ndertese me te vertete duket e siguruar!

5 – Ministria e Edukimit

Eshte nje shprehje qe nganjehere ¨me pak eshte me shume¨…por ne kete rast , me pak eshte me pak. Keto dekorime therrasin, ¨largohuni nga ketu…tani!!¨. Shume thjeshte, duket sikur shume pak mendim, shume me pak imagjinate, shume pak buxhet jane shije shume e keqe.

 Permendje per (C) Nderim– Ministria e Shanseve te Barabarta

Jemi pa fjale. Por duket sikur aty mund te sherbehen pula te pjekura…

 Dekorimi me i Mire

1 – Kryeministria

Kete vit cmimi per dekorimin me te mire nuk eshte per Clark Griswold…as Majkell Xhekson ose Elvis Presli, por per Kryeministrine tone! Ky park mahnites prezanton jo me pak se 51 dritare te ndricuara dhe shume peme te dekoruara. Pervec urime festive gjithashtu te kujton se nuk duhen me viza per Shqipetaret per te udhetuar ne Europe!

Nder te paret

Ministria e Agrikultures

Edhe pse ato duken sikur kane punesuar te njejtet elektriciste si Ministria e Energjise, grupi krijues tek Ministria e Agrikultures me te vertete duke vijezuar linjat e nderteses ka sjelle magji. Dizenjimi bazuar ne arkitekture eshte me shije dhe jo i ekzagjeruar.

Kuvendi

Pa Shfaqje

Muzeu Historik Kombetar

Galeria Kombetare e Arteve

Opera dhe Teatri Kombetar

 *Nese deshironi te beheni pjese e Komisionit te Vleresimit per Dekorimet Festive, ju lutemi dergoni email tek kvdfshqiperi@gmail.com

 

—————-English————–

First Annual New Years Lighting Awards – Government

January 2010.  Welcome to the first annual Tirana New Years Lighting Awards.  The first instalment of this competition highlights the best and worst of the Governmental buildings in Tirana, in all their glory, or in the case of many, their disgrace.

This year has been especially exciting, and an award has been named in honour of one of the prize-winners.  The award for worst decoration will henceforth be known as the Qurre Prize.  Including the Qurre Prize, a total of 6 prizes have been awarded by an esteemed panel consisting not of Professor-Doctors, nor Honours of the Nation, simply local residents.

Normally, it is not an easy task to determine the best and the worst, however, we are up to the challenge, and have compiled the following list based on design, technical merit, colors and quantity.

Here are this years categories!

1- Qurre Award

2- Most Dangerous

3- Zhgarravine Award

4- Most Excessive

5- Most Corporate

6- Best Overall

——————————————————————————

And the award goes to…


Worst Decorations (Qurre Prize) – Ministry of Interior

Oozing out of the nostrils and freezing onto the katunari moustache of a woodsman in winter. In contemporary fashion, the Ministry of the Interior makes a bold new statement…and wins a bold new prize. Qurre is the Albanian word for “frozen snot”, and for representing qurre so accurately, this ministry has earned the distinguished honour of being the first winner of the Qurre Award. Congratulations and keep up the good work…can’t wait for next year’s entry!

————————————–

Most Dangerous – Ministry of Energy

Leave it to the Ministry of Energy to win the award for “Most Dangerous’ lighting.  Featuring live wires running across the sidewalk in front of the ministry and along the curb of Sheshi Skanderbeg, this is hands down our winner of most dangerous lighting. So influential was this project, that the Bashkia seems to have hired the same electricians!  On the ‘bright’ side, this wiring technique is what every other ministry has used as well!

Winner of the “Most Dangerous Lighting” Award, this ministry reminds us that safety is not a real concern when it comes to great lighting!  Plus, they keep the lights on all day, in cased you missed them at night! And don’t worry about the costs, that’s covered in their budget.

——————————————

Zhgarravine Prize – Ministry of Integration

Zhgarravine is the Albanian word for ‘a mess’.  For a ministry whose goal is to integrate with Europe, they certainly have a long way to go based on their entry in this year’s competition.  It looks like a giant garbage pile just exploded!

—————————————

Most Excessive – Ministry of Environment

Hmmmm….when compared to other ministries, this is no doubt the most excessive display, meter for meter.  Granted these are LED lights which are quite economical, however, studies have reported that lights account for almost 25% of all greenhouse gasses worldwide…what is the message here?  From the Ministry of Environment, we expected more innovation, like solar lighting…or moderation…

—————————————-

Most Corporate – Bashkia Tiranes and Plus Communications

For painting the town pink, this year’s winner is the Tirana Municipality and Plus Communications.  Truly amazing that a company that just opened at the end of November could have managed by the beginning of December to get the entire boulevard of Tirana as well as Sheshi Nene Tereza for advertising space, under the guise of holiday lighting.  More amazing, is that the project is partnered with Bashkia Tirana.  Maybe even more amazing, the company was inaugurated by Prime Minister Berisha.  This project truly deserves the title of “Most Corporate.”  Now, if we want green lights next year, which company should we make a deal with?

——————————————–

Before moving on to the best decorated government building in Tirana, lets first have a look at some of the worst.

Bottom 5

———–

1 – Ministry of Interior (Qurre Prize)

Qurre is the Albanian word for “frozen snot” and for representing Qurre so accurately, the Ministry of Interior has earned the distinguished honour of being the first winner of the Qurre Award.  Congratulations and keep up the good work…can’t wait for next year!

———-

2 – Presidency

Some of you may remember the headache you got last year when walking past the Presidency – flashing lights, blinking at one million times a second.  Last year’s unofficial winner of the Zhgarravine Award, the President toned his decorations down this year, and is runner up for this year’s worst decorations. So close, yet so far…Better luck next year!

———–

3 – Arts Academy

Are there even any artists at this academy?  This entry indicates there aren’t.

————-

4 – Ministry of Defence

Fourth place goes to the Ministry of Defence, whose entry looks like rappelling lines used by commandos training for an upcoming NATO mission. They look to have this building secured!

————-

5 – Ministry of Education

There is a saying that sometimes ‘less is more’…but in this case, less is less. These decorations scream, ‘get away from here…now!!” Quite simply, looks like very little thought, very little imagination, very little budget and very bad taste.

————–

*(Dis)Honourable Mention – Ministry of Equal Chances

We’re speechless.  But it does look like they may serve fried chicken there…

————-

And now….this years best decorated government building…

Best Decoration

1 – Kryeministri

This year’s decorating award does not go to Clark Griswold, or Tim ‘the Tool Man’ Taylor…nor to Michael Jackson or Elvis for that matter, but to our own Prime Minister!  The wonderland that is the Prime Ministry features no less than 51 lit windows, and over a dozen decorated trees. Aside from the festive cheer, it also reminds us that we don’t need visas to travel to Europe!

———–

First Runner Up – Ministry of Agriculture

Though they seem to have hired the same electricians as the Ministry of Energy, the creative team at the Ministry of Agriculture really strung up some magic.  Outlining the original architecture of the building is tasteful, and not overdone.

———–

Second Runner Up – Kuvendi

 

 

————

No Shows

National History Museum

National Art Gallery

National Opera

National Theatre

*If you would like to participate at the Evaluation Committee for Festive decorations albania, please send an e-mail at: kvdfshqiperi@gmail.com

—-

Please take a second and respond to our latest poll!


Advertisement