SILENT NOISES/ ZHURMA QETËSIE

Posted on Updated on

final poster

—Shqip me poshte–

On February 3rd, 2018 join us at 6 PM for the opening of the exhibition “Silent Noises” by the artists Orlis Vathi and Tanja Laeri tek Ditart, Tirane, which will be open to the public until February 15, 4-8PM. Tanja is an international artist, currently at residency with Ekphrasis Studio in Tirana for the Reef Refigium II project, and has exhibited, worked for several projects in Switzerland, Germany, Morocco, and Albania. “Silent Noises” is also explored by Orlis, an artist  who has lived, exhibited, curated several artistic events, in Tirana. The artists discuss the relationship between Space and Individuals in the city. The individual is presented often, intentionally or not, as a by-passer and testimony of the changes. Through the physical and emotional experience of space in the city, the object is crucial in documentation as it dominates with its presence. The object, shapes and “noises” become the expressing language of the artists’ works. Curated by Blerina Berberi & Kevin Tummers.

Me 3 Shkurt, 2018 na vizitoni e oren 6 pasdite per hapjen e ekspozites “Zhurma Qetesie” nga artistet Orlis Vathi dhe Tanja Laeri tek Ditart, Tirane, e cila do te jete e hapur per publikun deri me daten 15 Shkurt, ora 4-8 pasdite. Tanja eshte nje artiste nderkombetare, ne program rezidence me Ekphrasis Studio ne Tirane per projektin Reef Refigium II, dhe ka ekspozuar, punuar per disa projekte ne Zvicer, Gjermani, Morok e Shqiperi. “Zhurma Qetesie” explorohet dhe nga Orlisi, nje artist qe ka lindur, marre pjese ne shume ekspozita, kuruar disa aktivitete artistike, ne Tirane. Se bashku, artistet diskutojne marredhenien ndermjet Hapesires dhe Individit ne qytet. Individi paraqitet shpesh, me qellim ose jo, si nje kalimtar dhe deshmitar i ndryshimeve. Ndermjet experiences fizike dhe emocionale te hapesires ne qytet, objekti eshte kryesor ne dokumentim pasi ka nje prezence te rendesishme. Objekti, format dhe “zhurmat” behen gjuha shpjeguese e veprave te artisteve. Kuruar nga Blerina Berberi dhe Kevin Tummers.

 

Advertisements

Engaging Tirana’s Communities in Public Art and Policy

Posted on Updated on

On 13 December 2017, seven initiatives to boost the creative economy around the world were selected as the new beneficiaries of the International Fund for Cultural Diversity (IFCD) of the UNESCO 2005 Convention on the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions. Albania, with Ekphrasis Studio, is a first-time recipient with the project “Engaging Tirana’s communities in Public Art and Policy”. More info, coming soon https://en.unesco.org/creativity/node/14615

 

KALDEA & DINGO B @ Ditart (Tirana, AL)

Posted on Updated on

We are pleased to announce that the awesome international artists Dingo B and Kaldea Nakajima  will be at Ditart, Tirana (AL) supported by Ekphrasis Studio, from Dec. 14-23, 2017, to make magic happen with their art, and meet with other artists. Check below their awesome works!

 

 

 

Supporting emerging Albanian writer

Posted on Updated on

Ekphrasis Studio mbeshtet shkrimtarin e ri Enkel Hasamataj me romanin e tij te pare ‘Jehona e korridoreve të harruara”.  Historitë dhe karakteret e personazheve trajtohen dhe zhvillohen përreth individualitetit dhe rrëfimit të personazhit kryesor, i cili quhet T. Në kushtet kur realiteti aktual bëhet për të një bllok i padepërtueshëm, për arsyen se njëri nga shokët e tij të fëmijërisë përfundon në qeli si i pandehur, si rrjedhojë e atrofizimit të sistemit të drejtësisë, që për shkak të paaftësisë dhe korrupsionit godet më të pambrojturit në një shoqëri, për të mbuluar krimet e pushtetarëve, ai thërret në ndihmë të shkuarën e tij. Në një bashkëbisedim me të mundohet të çmontojë mitet e së kaluarës, për të kuptuar më mirë të tashmen. Duke u përpjekur për ta bërë këtë gjë, në rrënojat e miteve tashmë të zbërthyera, ai zbulon vetë absurdin dhe, meqenëse absurdi është i paçmontueshëm, pasi, për t’u çmontuar diçka, më parë ajo duhet të ketë qenë e ndërtuar… e vetmja mundësi që i ngelet është hedhja përtej tij. Se shpejti e-book!

Image may contain: text

Call for artists

Posted on Updated on

Seeking artist.
Offering free studio space in Tirana city centre.
Duration: 2 months (Nov.1-.Dec 30, 2017)

Conditions:
Artist may use space as needed.
Artist shall create a permanent outdoor graffiti of their choice (upon approval of draft)
on Ditart Centre exterior doors, front wall and one water tank in the area. (images will be emailed). Artwork may depict or represent neighbourhood or another approved concept/design. Artist is encouraged to present a public event with works and communicate on social media about progress of work.

Compensation:
Artist will have full access to 42m2 studio space in Tirana city centre, includes bathroom, kitchenette, TV, WIFI, close to all amenities and bus routes.
Promotion of artist and work on Ekphrasis Studio online (website, youtube, facebook)
Promotion of artist and exhibition through Ekphrasis Studio network (mainstream/alt TV/print media, events guides, personal contacts, community, etc)

Notices:
The artist retains full rights to use the image of the artwork.
Ditart Centre has full rights to use the image of the artwork.
Artwork remains on display as part of Ditart Centre’s permanent outdoor public art programme.

Other works in the programme:
Inside Out – Jedidjah Slaghter. Three mosaic carpets hanging outside, with mosaic mirrors.
Blue Summer – Ada Bufi. Mural painting of lively and reflective water scene.

email for details and photos to contact@EkphrasisStudio.com

Ditart centre is a not-for-profit arts centre in Tirana run by Ekphrasis Studio to improve our daily artistic and cultural quality of life!
https://ekphrasisstudio.com/ekphrasis-arts-center/

Posted on Updated on

Tide Kite Days @ Belliveau Cove- Vids

Posted on Updated on

Enjoy a video playlist of the Tide Kite Days, June-July 2017, at Belliveau Cove, Nova Scotia “Canada’s Ocean Playground”. Recent article on the Digby Courier “Flying kites is a breeze at Belliveau’s Cove beach event”!

Thank you to our supporters Clare Shopper, Belliveau Cove Development Commission, Atelier de Clare, Le Maison Jerome and The Weymouth Bridge!
Powered by Ekphrasis Studio